Utbildningsfrågor i Almedalen

Politikerveckan i Almedalen i Visby har dragit igång och som en tjuvstart på detta kom ett utspel från Svenskt näringsliv med ett förslag om lägre studiemedel (mindre bidrag – mer lån) till samhällsvetare och humanister. Förslaget blev totalsågat av utbildningssektorn och över alla partigränser och på söndagen hölls ett seminarium om rapporten i Almedalen. Humaniorastudenten Tanvir Mansur gav svar på tal och visade på relevansen av kurser som på ytan kan låta som om de vore hobbykurser. Harry Potter är t ex knappast ett särintresse eller en hobby med tanke på det stora genomslag som bokserien fått. Kurser baserade på dylik populärkultur måste, precis som alla andra kurser ha vetenskaplig relevans för att kunna bli kurser. 1-0 till humaniora.

Sorry Svenskt näringsliv. Det  finns frågor som kan behöva åtgärdas inom högre utbildning. Sommarkurser kan bli fler och i högre grad vara möjliga att integrera programutbildningarna. Reell kompetens behöver tillämpas mer generöst då det inte är fel på lagen utan på tillämparna – högskolorna.

Detta anknyter till Juseks seminarium om hur Sverige bättre kan ta tillvara på invandrad kompetens. Om det vore enklare att få den kompetens som en individ redan har verifierad och så att säga godkänd i det svenska samhället så skulle Sverige inte ligga i botten på integration av  arbetsmarknaden.

En annan vision om anställning är den om doktoranders anställning. Frågan har funnits med länge och Lunds universitet har beslutat att det är så det ska vara. Människor som arbetar hårt, som producerar 40 procent av lärosätenas totala forskning ska naturligtvis inte gå på stipendier, på utbildningsbidrag som inte ger någon social trygghet utan de ska förstås vara anställda. Den visionen drivs av de doktorandstudenter som är på plats i Almedalen – fackförbundet SULF och studentorganisationen SFS.

Hanna Victoria Mörck

Om Hanna Victoria Mörck

Har varit aktiv i studentvärlden i Uppsala och nationellt men med ursprung i Torsång, Dalarna. Uppdrag har inkluderat Uppsala universitets styrelse, Sveriges förenade studentkårers styrelse och i styrelsen för Drivhuset i Uppsala och Uppsala studentkårs kommitté för 160-års jubileum av Uppsala studentkår. Arbetar som juridiskt rådgivare, fotograf och som ledarskribent på UppsalaDemokraten.